Éčka v potravinách
19.09.2008 21:13
Radek Kupr
Co to vlastně je? Éčka jsou látky (přísady), které se přidávají do potravin a spotřebního zboží. Některé se používají ke konzervaci, k barveni, ke sterilizaci, nebo k propojení dvou látek, které sami o sobě se spolu nesmísí. Setkáváte se s nimi na každém kroku, počínaje potravinami (jak uvnitř potravin, tak na obalech) a konče spotřebním a drogistickým zbožím.
Látky, které jsou podezřelé z nežádoucích účinků na lidský organismus:
E 121, E 123, E 132 , E 133, E 143, E 230, E 231, E 232, E 233, E 240, E 249, E 250, E 252, E 284 , E 285, E 310, E 311, E 312, E 319, E 320, E 321, E 620, E 621, E 622, E 623, E 624, E 625, E 905 a, E 950, E 951, E 952, E 954
Látky nevhodné pro vegetariány, obsahující živočišné buňky: Otestra, syřidla, želatina,
E 120, E 304, E 422, E 430, E 431, E 432, E 433, E 434, E 435, E 436, E 442, E 470 a, E 471, E 472 a, E 472 b, E 472 c, E 472 d, E 472 e, E 472 f, E 473, E 474, E 475, E 476, E 477, E 478, E 479, E 481, E 482, E 483, E 491, E 492, E 493, E 494, E 495, E 630, E 631, E 632, E 633, E 634, E 635, E 640, E 642, E 920, E 1518
Látky vyvolávající alergické stavy, a jiné nežádoucí činky u citlivých jedinců
Kaseinát sodný, E 102, E 104, E 120, E 122, E 123, E 124, E 127, E 129, E 131, E 132, E 133, E 142, E 151, E 154, E 155, E 160 b, E 180, E 202, E 203, E 210, E 211, E 212, E 213, E 214, E 215, E 216, E 217, E 218, E 219, E 220, E 221, E 222, E 223, E 224, E 225, E 226, E 227, E 228, E 249, E 250, E 251, E 252, E 280, E 281, E 282, E 283, E 310, E 311, E 312, E 319, E 320, E 321, E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 405, E 407, E 407 a, E 412, E 413, E 414, E 416, E 430, E 433, E 445, E 621, E 622, E 623, E 624, E 625, E 626, E 627, E 628, E 629, E 630, E 631, E 632, E 633, E 634, E 635, E 901, E 903, E 904