Vitamín C

13.10.2009 13:23

Valerie Doležalová

Vitamín C představuje 80% celé naší potřeby vitaminů. Hraje důležitou roli v metabolických procesech  a je nezbytný pro udržení dobrého zdravotního stavu.

Vitamin C představuje 80% celé naší potřeby vitaminů. Hraje důležitou roli v metabolických procesech a je nezbytný pro udržení dobrého zdravotního stavu. Podílí se významně na obnově a udržování pojivové tkáně. Efektivně působí při antioxidačních dějích. Je prevencí proti různým typům infekcí, posiluje imunitní systém, pomáhá udržovat optimální hladinu cholesterolu v krvi a eliminuje účinky karcinogenů. Pomáhá také hojit rány a popáleniny. Zvyšuje odolnost vůči stresu, podílí se na biosyntéze látek vznikajících při stresových situacích. Zlepšuje vstřebávání železa rostlinného původu. Působí při syntéze kolagenu, a je tak nezbytný při poraněních a zlomeninách.

Denní spotřeba
Předpokládá se, že naše tělo vstřebá denně asi jen 30 - 80mg vitaminu C a zbytek vyloučí. Skutečná spotřeba je ale silně individuální (mnohdy až 500mg denně). Vyšší je např. lidí žijících u frekventovaných silnic, u diabetiků, kuřáků, alkoholiků, náruživých pojídačů uzenin ale i u žen užívajících hormonální antikoncepci. Dále je nutný zvýšený přísun tohoto vitaminu při vleklých, chronických, chorobách, stresech a šocích. V průběhu silné emoce, záchvatu hněvu apod., lze spálit až 3000mg vitaminu C. Při epidemiích nachlazení a chřipek je vhodná preventivní dávka cca 200mg vitaminu C denně. Hlásí-li se již choroba, je dobré zvýšit dávku až na 1 gram. Vitamin se však těžko vstřebává a naše tělo ho navíc nedokáže skladovat, proto je jeho podávání vhodné zejména formou potravin či preparáty s postupným uvolňováním (Cetebe, Celaskon 500 effect, C500 od California Fitness). Lepší vstřebávání vitaminu C podporují bioflavonoidy, především vitamin P (rutin, citrin - vyskytující se v pohance, bílé části slupky citrusových plodů, zeleném čaji, šípkách, černém rybízu apod.) Mnohé moderní preparáty s vitaminem C však již bioflavonoidy obsahují (např. C500 od California Fitness či Ester C od Nature's Bounty).

Nedostatek vitaminu C se často projevuje nepřirozeně červenými žilkami na spodní části jazyka a drobnými rudými skvrnkami (angiomy) na ramenou i jiných částech těla. Dalším symptomem je pak zvýšená krvácivost dásní při čištění zubů nebo kousnutí do něčeho tvrdého. Důsledkem extrémního nedostatku vitaminu C jsou kurděje.

Přírodní zdroje
Citrusové plody, zvláště pak citróny a pomeranče, jsou obecně považovány za nejvydatnější dostupné zdroje vitaminu C. Bohatší a dostupnější zásobárnou jsou však pro nás podzimní šípková strniště. 100g čerstvých šípků obsahuje až 550mg vitaminu C. Můžeme je sušit a užívat např. ve formě čajů celou zimu, protože na své vydatnosti mnoho neztrácejí. Dostatek tohoto vitaminu poskytuje také nať petržele (až 190mg na 100g hmoty) nebo černý rybíz (140-260mg na 100g hmoty). Oproti tomu 100g propagovaných dovozových citrusů vydá jen 20-70mg vitaminu C. Ovoce má jinak vesměs málo vitaminu C, jablka a hrušky téměř žádný.

Obsah vitaminu C v některých potravinách:

Potravina (100g) Vitamin C v mg
čerstvé šípky 550
plody rakytníku 200 až 600
sušené šípky 160 až 1140
černý rybíz
jahody 45 až 234
mochna husí 200
paprika 130
petržel 130
křen 120
kopřiva 80
nať řeřichy 60 až 90
citróny 20 až 70
pomeranče 15 až 50

 

Zpět

Kontakt

Radek Kupr
Mnichovická 8
251 64 Struhařov

mobil: 775 721010
ico: 49503081

MASER.CZ © 2009 Všechna práva vyhrazena Radek Kupr

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode

Masérská škola pořádá masérské kurzy - E-SHOP BUĎFiT - E-SHOP MASÉR.CZ